Gradimo mostove zaupanja!

Zaključena manifestacija Dnevi Bosne v Sloveniji

Ljubljana, 02.10.2022

Zaključena manifestacija Dnevi Bosne v Sloveniji

Bosansko akademsko društvo v Sloveniji je v soboto, 1.10.2022 odprlo prvo tridnevno manifestacijo Dnevi Bosne v Sloveniji z dogodki, ki so se vrstili v ljubljanski Festivalni dvorani od dveh popoldan do poznih večernih urah. 
Prof.dr. Edvin Dervišević, predsednik BADS, je v uvodnem govoru naglasil, da so cilji mladega društva, ki je s svojim delovanjem začelo šele januarja to leto, skrbeti za razvoj družbe, v kateri domujejo razumevanje, enakopravnost, mir in svoboda, skozi ohranjanje bosansko-hercegovske identitete v Sloveniji in EU, krepitev odnosov med Slovenijo, BiH in državami regije na znanstvenem, umetniškem, gospodarskem in družbenem področju tako kot slogan društva pravi, graditi mostove zaupanja.
Dnevi Bosne so odprti z gostojočo razstavo Povelje bosanskih vlastelinov in vladarjev iz časov srednjevekovne Bosne, Muzeja bosanskega kraljestva iz Cazina, ob obisku Adnana Hajrulahovića, direktorja muzeja, ter dr. Enesa Dedića, avtorja te izjemne razstave desetih povelj. 

Trem mladim umetnikom bosanskohercegovskih korenin, violončelistici Sari Čano, violinistu Nikoli Pajanoviću ter harmonikarju Sajdinu Horozoviću je podpredsednik BADS-a, akademik Ismar Mujezinović v imenu društva podelil enokratne štipendije v višini 300 EUR. Nastopili sta tudi mladi pevki, osemnajstletna Ada Lana Dervišević in trinajstletna Ema Okovič, s skladbo Ti si mi u krvi, ob klavirski spremljavi profesorice Nade Komnenić. 
Pogovor književnikov Ahmeda Burića in Adriane Kuči o trendih v književnosti v dveh državah privlekel je veliko pozornosti publike, kakor tudi monodrama "Majka Nuru počesto izruži", sarajevske vsestranske umetnice Hasije Borić. Veliko zanimanje občinstva je izzvala stand up predstava Svi smo za. Denis Avdić, Ranko Babić, Perica Jerković, Žan Papič in Admir Baltić so se odpovedali honorarju.
Dnevi Bosne so se nadaljevali v nedeljo v Slovenski kinoteki, kjer je publika imela priložnost pogledati kratkometražne filme bosanskohercegovskih režiserjev, ki delujejo v Sloveniji. Tako so se predstavili Ismar Mujezinović, s filmi Crvenkapica se crveni in Zid, Amir Muratović s filmom Druga generacija, Goran Vojnović s filmom Fontana, Miroslav Ćiro Mandić s filmom Stepenice ter Slobodan Maksimović s filmom Nevidljiva ruka Adama Smitha. V živahnem in inspirativnem pogovoru z avtorji, ki ga je moderirala Anja Karović Guzelj, obenem režiserka vseh BADS-ovih dogodkov na manifestaciji, publika je imela priložnost spoznati avtorje in njihove filmske izraze. 
 

Akademski slikar Ismar Mujezinović je v ponedeljek, 3. oktobra, odprl razstavo umetnikov bh. korenin Mirsada Begića, Petra Beusa, Jakova Brdarja, Admirja Ganića, Amele Hadžimejlić, Narcisa Kantardžića, Ismarja Mujezinovića in Emire Turnadžić, ki ostaja do 10. oktobra odprta za javnost v galeriji Visconti Fine Art v Ljubljani.
 

Predsednik Bosanskega akademskega društva v Sloveniji prof. dr. Edvin Dervišević je podelil priznanje, posebej za to priložnost izdelan medaljon Kulina bana, delo akademika Ismarja Mujezinovića, in zahvalo BADS enemu največjih slovenskih pesnikov Borisu A. Novaku za izjemen prispevek k promociji Bosne in Hercegovine, kulturo ter razvoj in dobrobit prebivalcev Bosne in Hercegovine s svojim humanitarnim delom.
Dnevi Bosne je dogodek, ki je letos potekal prvič, v BADS pa s ponosom ugotavljajo, da je le začetek dolgoletne tradicije.

Kontakt