Gradimo mostove zaupanja!

V Ljubljani ustanovljeno Bosansko akademsko društvo v Sloveniji

Ljubljana, 07.03.2022

V Ljubljani ustanovljeno Bosansko akademsko društvo v Sloveniji

V petek, 4. marca, je s slavnostnim dogodkom v Cankarjevem domu obeležen začetek delovanja Bosanskega akademskega društva v Sloveniji. Na dogodku, ki so ga s svojimi nastopi popestrili številni v Sloveniji delujoči umetniki bosanskega rodu, so bili predstavljeni cilji, usmeritve in način delovanja. V sklopu dogodka so predsedniki bosanskih akademskih društev iz Slovenije, Avstrije, Nemčije in Nizozemske podpisali tudi Memorandum o ustanavljanju evropskega združenja  bosanskih akademskih društev.

Po besedah predsednika društva prof. dr. Edvina Derviševića bodo cilji Društva spodbujanje integracije prebivalcev bosanskega rodu v slovensko družbo, ohranjanje kulturne in zgodovinske tradicije Bosne in Hercegovine, delovanje v smeri razvoja vseevropskega duha, utrjevanje gospodarskih vezi med Slovenijo in BiH, krepitev zgodovinskih in kulturnih vezi med BiH, Slovenijo in državami iz regije, vzdrževanje pristnih odnosov z znanstveno-raziskovalnimi inštitucijami v Sloveniji in BiH ter razvoj sodelovanja z drugimi podobnimi društvi v EU. »Posebno pozornost in sredstva bo Društvo namenjalo štipendiranju mladih znanstvenikov in umetnikov bosanskega rodu, ki živijo in ustvarjajo v Sloveniji. Poleg tega pa bo organiziralo umetniške razstave, književne večere, koncerte in druge prireditve,« je v svojem govoru izpostavil prof. Dervišević. Na dogodku so prisotne pozdravili in Društvu zaželeli uspešno delovanje predsednik Nizozemskega BAD, doc. dr. Ervin Sendijarević, predsednik Avstrijskega BAD, Siradj Duhan, ter novinar in publicist Ervin Hladnik Milharčič. Govorniški del prireditve je zaokrožil akademik prof. Ismar Mujezinović, ki se je v navdihnjenem govoru sprehodil skozi bogato zgodovino BiH in prisotnim predstavil tako znamenite Slovence, ki so svoj pečat pustili v BiH, kot tudi velika bosanska imena, ki so s svojimi dosežki obogatili BiH, Slovenijo, Evropo in svet.

Prireditev so s svojimi nastopi oplemenitili pisateljica in novinarka Adriana Kuči, violončelistka Sara Čano, pianist Stefan Pajanović, violinist Nikola Pajanović, harmonikar Zilhad Džananović ter zbor Rosa, ki ga vodi prof. Saša Čano, vse skupaj pa je z izjemnim občutkom povezovala Aida Kurtović.

V sklopu dogodka so predsedniki bosanskih akademskih društev iz Slovenije, Avstrije, Nemčije in Nizozemske podpisali Memorandum o ustanavljanju krovne evropske organizacije, ki bo združevala vsa podobna društva v EU. 

Kontakt